رادیو مشتری – قسمت ششم – آقای موحدی نژاد(آموزش اینستاگرام)
در قسمت ششم رادیو مشتری با جناب آقای موحدی نژاد ، مدرس و مشاور تخصصی بازاریابی و تولید محتوا در اینستاگرام، گفتگو کرده ام.
این گفتگو با عنوان آموزش اینستاگرام بصورت تلفنی انجام شده است و پیشنهاد میکنم این قسمت را به هیچ عنوان از دست ندهید.
در فیلم آموزشی رازهای حرفه ای فروش در اینستاگرام! هم به نکاتی حرفه ای پرداخته ام که پیشنهاد می کنم آن را از دست ندهید.
یک پروفایل حرفه ای اینستاگرام چه خصوصیاتی دارد؟
امکان خرید مستقیم از اینستاگرام چیست؟
تصاویری که می خواهیم آپلود کنیم چه خصوصیاتی باید داشته باشد؟
تاثیر نور و پس زمینه در آپلود تصاویر چقدر است؟
بسته بندی محتوا چیست؟
آیا صفحه ما private باشد یا public ؟
چکار کنیم تا پست های ما در اینستاگرام کپی نشود؟
آیا باید حتما”با فالوئرها و مخاطبین خود تعامل داشته باشیم؟
تاثیر IGTV و LIVE و STORY در اینستاگرام بروی مشتریان
آیا از ربات های اینستاگرامی استفاده کنیم؟
فرصت استفاده از کد تخفیف اعلام شده در گفتگو به اتمام رسیده است
هدف رادیو مشتری گفتگو با متخصصین و صاحبین کسب و کارهای ایرانی در حوزه مدیریت ارتباط با مشتری است، گفتگویی راحت و خودمانی…
رادیو مشتری را دنبال کنید و منتظر گفتگوهای بعدی باشید
خوشحال خواهیم شد تا نظرات خود را نیز با ما به اشتراک بگذارید
تمایل دارید با چه افرادی گفتگو داشته باشیم؟
برای دانلود رایگان می توانید به لینک زیر مراجعه بفرمایید.
دانلود رایگان ششمین قسمت رادیو مشتری
متن گفتگوی رادیو مشتری قسمت ششم (آموزش اینستاگرام)
آقای حمید حاتم طهرانی:
سلام عرض میکنم خدمت همه ی دوستانی که صدای من را میشنوند، از سلسله گفت وگوهای رادیو مشتری در حال گفت وگو با جناب آقای موحدی نژاد هستیم، ایشان قبول زحمت کرده و در این گفت وگو که با عنوان آموزش اینستاگرام است ، شرکت کردند.
جناب موحدی نژاد خیلی ممنونم که وقتتان را در اختیار بنده قرار دادید؛ اولین سوال بنده و دوستان شنونده این هست که شما در چه حوزه ای فعالیت میکنید؟ لطفاً خودتان را معرفی کنید تا من سوالات خودم را از حضورتان بپرسم.
آقای موحدی نژاد:
عرض سلام دارم خدمت شما و دوستان عزیزی که در حال شنیدن این مصاحبه که در خصوص آموزش اینستاگرام است،هستند. بنده محمد مهدی موحدی نژاد هستم، در حوزه ی بازاریابی در شبکه های اجتماعی با گرایش تخصصی آموزش اینستاگرام فعالیت میکنم که این فعالیت را از حدود سه سال و نیم پیش شروع کردم.
از نظر تحصیلات در رشته کارشناسیِ مدیریت تبلیغات با گرایش تجاری در دانشگاه علمی-کاربردی تحصیل کرده ام. نکته دیگری اگر هست بفرمایید در خدمتتان هستم.
آقای حمید حاتم طهرانی:
خواهش میکنم، خب بحث بازاریابیِ شبکه های اجتماعی و خصوصاً اینستاگرام در حال حاضر بسیار جدی شده و دوستان بسیار زیادی از این شبکه نتایج بسیار خوبی گرفت هاند.
خب دوستانی هم هستند که هنوز به توانمندیهای لازم در آموزش اینستاگرام نرسیده اند و نمیدانند که باید از چه قابلیتهایی برای برند خودشان استفاده کنند.
اگر بخواهید مهمترین و اولین نکته آموزش اینستاگرام برای دوستانی که می خواهند در اینستاگرام یا کلاً در حوزه شبکه های اجتماعی کار خود را شروع کنند بیان کنید، لطفاً اول بفرمایید که با چه شبکه ای شروع کنند و به چه طریق میتوانند که بهترین استفاده را از این فضا داشته باشند؟
آقای موحدی نژاد:
مهمترین قسمت، بحثِ هدف و هدف گذاری است تا ببینیم هدف آن کسب وکار در شبکه های اجتماعی چه چیزی است. آیا میخواهد کار برندسازی خودش را انجام دهد، برای خودش محبوبیت ایجاد کند یا اینکه قصدش فروش مستقیم است.
اگر افراد این دو هدف را در همان ابتدا مشخص کنند خب خیلی بهتر میتوانند نتیجه بگیرند نسبت به این که “بریم حالا ببینیم چی میشه!”.
پس مهمترین نکته این است که هدف شما کاملاً مشخص و دقیق باشد. اگر هدف مشخص شد میتوان برای آن برنامه ریزی کرد و استراتژی را در این حوزه تدوین کرد. سوال بعدی شما این بود که برای فروش…
آقای حمید حاتم طهرانی:
بله، کدام یک از شبکه های اجتماعی در حال حاضر مهم هستند؟ فرمودید که مهمترین نکته هدف ما است که این نکته بسیار مهمی است به این جهت که بسیاری از برندها هنوز هدفی ندارند.
در حال حاضر کدام یک از این شبکه های اجتماعی میتوانند شرایط خوبی را برای رسیدن به آن هدف برای ما مهیا کنند؟
آقای موحدی نژاد:
در حال حاضر تنها شبکه ی اجتماعی که میتوانیم آن را قدرتمند بنامیم، در حالی که در ایران نه فیلتر است و نه مشکل عدم محبوبیت دارد، اینستاگرام است.
اینستاگرام کاربران بسیار زیادی را هم در ایران و هم در دنیا دارد. قبل از اینستاگرام این شبکه اجتماعی قدرتمند، تلگرام بود که برخلاف این که یک شبکه اجتماعی نیست و صرفاً یک پیام رسان است در ایران به عنوان یک شبکه اجتماعی از آن استفاده میشد. تلگرام در ایران بخاطر بحث فیلترینگ جای خودش را به اینستاگرام داد.
آقای حمید حاتم طهرانی:
اولین و مهمترین سوالی که در حال حاضر اکثر برندها در خصوص آموزش اینستاگرام دارند این است که آیا این محبوبیت باعث شده که فروش مستقیم اتفاق بیفتد و آیا با فعالسازیِ امکان فروش مستقیم اینستاگرام در حال حاضر این قابلیت در ایران قابل استفاده است؟
آیا این ابزار میتواند به فروش مستقیم ما که یکی از اهداف نیز هست، کمک کند یا خیر؟
آقای موحدی نژاد:
خب اینستاگرام امکان فروش مستقیم را دارد ولی در ایران به دلیل عدم وجود درگاه های پرداخت اینستاگرام، این امکان وجود ندارد.
دلایلی مثل محدودیت دسترسی، تحریمها و … باعث شده است که فروش مستقیم اینستاگرام برای ما فعال نباشد. پس امکان فروش مستقیم در اینستاگرام به صورت فنی وجود دارد اما به دلایل گفته شده این امکان در ایران فراهم نیست.
به طور مثال در پیج دیجی کالا اگر شما روی محصول کلیک کنید دقیقاً قیمت محصول را به شما نشان میدهد و امکان اتصال را برای شما فراهم میکند.
اما به صورت عمومی لینکهایی که در اینستاگرام هستند خیلی به فروش شما کمک میکنند، لینکی که در گذشته و الان استفاده عمومی از آن میشود لینک بایو است، که در هر پستی که به فروش مربوط میشود ذکر کنیم که به لینک بایو مراجعه کنید.
لینک بایو نمیتواند آن اقدام به عملِ فوری که فروشنده قصد اجرای آن را دارد، عملی کند. نکته دیگر که خیلی از افراد در آموزش اینستاگرام راجع به آن از من میپرسند این است که چطور میتوانیم از لینک در استوری خود استفاده کنیم.
صفحات اینستاگرامی که بالای k10 فالوور داشته باشند، میتوانند از لینک مستقیم در استوری هایشان استفاده کنند، پس هر استوری میتواند یک صفحه ورود یا یک صفحه پرداخت باشد. وقتی که شما صفحه را رو به بالا میکشید میتواند وارد درگاه پرداخت شود. حال گاهی اوقات برای اتصال به درگاه به زرین پال وصل میشود.
آقای حمید حاتم طهرانی:
پس نکته مهم در آموزش اینستاگرام این اتفاق میتواند به این شکل برای برندها بیفتد که از طریق استوری بتوانند فروش های مستقیم داشته باشند.
الان فرمودید که دیجی کالا یا دیجی استایل بخش فروش آنلاین شان را برروی اینستاگرام راه اندازی کرده اند، اما در آنجا که پرداخت مستقیم اتفاق نمیافتد و فقط شما را به صفحه ی معرفی محصول هدایت میکنند و سپس از طریق خود وبسایت باید خرید انجام شود. درست است؟
آقای موحدی نژاد:
بله آن فرایند عادی که بخواهند استفاده کنند نیست.
آقای حمید حاتم طهرانی:
نکته دیگری که در آموزش اینستاگرام وجود دارد این است که چه تصویری برای اینستاگرام خودمان انتخاب کنیم و چه توضیحاتی در آن بالا بنویسیم؟
خیلی از افراد میگویند که اسم خودت را آن بالا ننویس مثلاً عنوان مجموعه را بنویس یا فعالیتی را که انجام میدهی تا افراد موقع جست وجو راحت تر تو را پیدا کنند.
آیا این درست است و چه توضیحاتی را میتوانیم در آنجا بنویسیم؟ آیا صفحه اینستاگرام خودمان را به تجاری تغییر بدهیم؟ و این چه تاثیری در کسب وکار ما میگذارد؟
آقای موحدی نژاد:
در مورد سوال اول شما اینکه باید اول حتماً هدفمان را مشخص کنیم، من محصولی دارم که در یکی از کارگاه های ما هست، این محصول قبلاً صوتی بوده و الان از آن ویدیو ساخت هایم، این محصول با نام ساخت پروفایل حرفه ای در آموزش اینستاگرام، به نکات کامل و دقیقی از بخشهای مختلف صفحه ی پروفایل اشاره کرده است که ۱۹ بخش دارد.
فکر نکنم فرصت باشد تا این بخشها را خدمت شما عرض کنم اما اگر دوستان مایل بودند میتوانند در صفحه اینستاگرام بنده در قسمت هایلایت این محصول را تهیه کنند.
خود پروفایل بخشهای مختلفی دارد و سوال شما این بود که من با چه نامی صفحه خودم را بالا بیاورم. مهم ترین موردی که در آموزش اینستاگرام دوستان دقت نمیکنند این هست که نام پروفایل میتواند فارسی باشد و آن عبارتی که معمولاً کاربران برای جستوجو از آن استفاده میکنند، باید درج شود.
مثلاً شما در صفحه اینستاگرام من که مراجعه میکنید، آموزش بازاریابی معمولاً در ناحیه اول تا سوم میآید در حالی که آیدی اینستاگرام من موحدی نژاد هست. پس در قسمت نام که در صفحه اولین گزینه سمت چپ هست باید شما عبارتی را درج کنید که کلمه کلیدی است و در مورد آن جست وجو میشود.
محدودیتی که در اینجا وجود دارد تعداد کاراکترهایی است که شما میتوانید استفاده کنید. بخش دوم هم همان توضیحات بایو هست که در آنجا تعداد کاراکترهای مجاز خیلی بیشتر میشوند و امکان اینکه شما توضیح دهید که چرا یک شخص باید شما را دنبال کند را در این قسمت دارید.
بخش بعدی لینکی هست که شما میتوانید آن را به کانال تلگرام یا صفحه وبسایت خود وصل کنید. پیشنهاد من این است که این لینک مستقیم به صفحه اصلی سایت وصل نشود و حتماً به یکی از صفحاتی که می خواهیم کاربر ما در آن جا مطالعه بیشتری داشته باشد متصل شود.
آقای حمید حاتم طهرانی:
خیلی نکته مهمی بود، چون الان بزرگترین کاری که همه افراد انجام میدهند این است که لینک را به صفحه اصلی سایتشان میدهند در صورتی که ما باید لینک را به صفحه ای که میخواهیم کاربر ببیند وصل کنیم.
آقای موحدی نژاد:
بله چون در صفحه اصلی سایت که اتفاق خاصی نمیافتد و شما مشتری خود را وارد سایت فروشگاه میکنید در حالی که صفحه اینستاگرام شما میتواند با توجه به کمپینی که دارید مشتری را وارد به یکی از غرفه ها کند که خب تاثیرگذاری در آنجا میتواند خیلی بیشتر باشد به شرطی که شما این کار را هدفمند انجام دهید.
نکته ای کوچک عرض کنم که خیلی مهم است؛ قبلاً کوتاه کننده های لینک گوگل میتوانستند خیلی مفید باشند اما در حال حاضر کوتاه کننده های لینکهای دیگری هم وجود دارند که افراد میتوانند از آنها هم استفاده کنند تا متوجه شوند که تعداد کلیکی که برروی لینک صفحه اینستاگرام شان میشود چه تعداد هست.
گوگل قبلاً این امکان را داشت و در حال حاضر هم این امکان برای افرادی که قبلاً از این کوتاه کننده ها استفاده میکردند هنوز هم فراهم است. این سیستم دقیقاً آنالیز میکند که کسانی که برروی لینک مورد نظر کلیک کرده یا آن را لمس کردها ند، از اینستاگرام دسکتاپ استفاده کرده اند، گوشی اندرویدی داشته اند یا از طریق گوشی آیفون لینک را لمس کردهاند. پس آن دیوایس و نرم افزاری که کاربر از آن استفاده میکند را به ما گزارش میدهد.
قبلاً برای تبدیل اکانت شخصی به تجاری شما میبایست تعداد فالوور بالایی را داشتید و یا فرآیندش به این شکل بود که شما صفحه ای در فیسبوک برای کسب وکار میساختید و لینک آن را به صفحه اینستاگرام خود پیوند میدادید.
اما الان به راحتی میتوان صفحه های شخصی را تبدیل به صفحه ی تجاری کرد. خب صفحه ی اینستاگرام شخصی و تجاری چه تفاوتهایی دارند؟
مهمترین تفاوت امکان آنالیز اکانت شما است که این یک امکان مهم و بسیار ارزشمند است مثلاً شما متوجه میشوید که کاربران در چه روزها و ساعتهایی بیشتر به شما مراجعه کرده اند و میزان درگیری یک پیام شما و میزان دیده شدن و … را کاملاً برای شما آنالیز میکند.
در قسمت اطلاعات تماس هم امکان قرارگیری ایمیل و امکان اتصال مستقیم با شماره تماسی که شما در قسمت شماره تلفن قرار میدهید هم وجود دارد.
وقتی کاربر این قسمت را لمس میکند میتواند به طور مستقیم با شماره موبایل شما یا شماره تلفن ثابت مد نظر شما ارتباط برقرار کند. و این دو قسمت یعنی ایمیل و شماره تماس به همراه قسمت لوکیشن که در اکانت های تجاری وجود دارند برای کسب و کارهایی که فعالیت حرفهای انجام میدهند میتواند بسیار مهم باشد چون آدرس فیزیکی برای مجموعههای فروشگاهی خیلی بزرگ یک گزینه بسیار خوب است و کمک میکند که مراجعه حضوری آنها هم تقویت بشود.
آقای حمید حاتم طهرانی:
نکته دیگر در آموزش اینستاگرام این هست که برای استفاده از تصاویر باید چکار کرد؟ چه تصویری بهترین تصویر برای استفاده در اینستاگرام است؟
تصویر خودمان باشد یا تصویری از برند کسب وکارمان یا مثلاً اگر من سخنران هستم آیا تصویری از خودم در حال سخنرانی بگذارم که همه متوجه این موضوع شوند که کار من سخنرانی است؟
آقای موحدی نژاد:
عکس دو قسمت دارد، یکی عکس پروفایل شما که خب ثابت است و بالا قرار میگیرد و دوم عکسهای پستها هستند. برای عکس پروفایل باید سایز و مدل عکس مانند عکس پرسنلی باشد چون سایز عکس پروفایل کوچک است و ما نمیتوانیم عکسی را انتخاب کنیم که مثلاً در حالت ایستاده تمام قد در عکس باشیم.
در بررسی پروفایلهای مختلف مشخص است که عکس پروفایل در اندازه ای نیست که از تصویر فرد برداشتی شود یا با آن ارتباطی برقرار شود و اگر تصویر پروفایل به صورت تمام قد باشد آنقدر کوچک خواهد بود که شما نمیتوانید ارتباطی ذهنی با آن برقرار کنید.
این درمورد کسانی هست که صفحه ای شخصی دارند. برای صفحه شخصی میتوانیم آقای آذری جهرمی را مثال بزنیم که یکی از فعالترین افراد هیئت دولت در شبکه های اجتماعی هستند، تا افراد عادی مثل من و شما که در اینستاگرام عکسها و اطلاعات شخصی خودمان را به اشتراک میگذاریم.
پس این عکس خیلی مهم است. این عکس ترجیحاً به شکلی باشد که تصویر صورت، بتواند با مخاطب ارتباط چشمی برقرار کند. برای افرادی که در زمینه برندینگ کار میکنند باید حتماً آرم و لوگوی خودشان را در تصویر پروفایل درج کنند و پیشنهاد من این است که آرم و لوگو حتماً به صورت کامل درج شود.
خیلی از لوگوها به صورت مستطیل طراحی شده اند و چون تصویر پروفایل اینستاگرام به صورت دایره ای هست، بخشهایی از لوگو از کادر دایره خارج خواهد شد.
من خیلی تاکید دارم که شرکتها به آرم و لوگوی خودشان احترام بگذارند و با طراحی و کوچک و بزرگ کردن لوگو، کل آن را درون دایره جای دهند. برای عکسهایی که در قسمت پستهای شما قرار میگیرند، میتوانیم سه بخش در نظر بگیریم. در Ebook هشت قدم کارآفرینی با آموزش اینستاگرام که در پیج من در قسمت هایلایت موجود است، دقیقاً به این نکته اشاره میشود که دسته بندیِ محتوا در پستهایی که شما منتشر میکنید سه بخش هستند.
یک دسته فروش مستقیم است که شما پیشنهاد داده و فروش مستقیم انجام میدهید، دسته دیگر پستهای روابط عمومی و برندینگ و دستهی آخر هم پستهای مناسبتیِ روز هستند.
پستهای روابط عمومی و برندینگ در خیلی از مواقع به صورت غیرمستقیم به فعالیت شما اشاره میکنند و مسائلی انگیزش را مطرح میکنند که همراستا با فعالیتهای شما هستند.
مثلاً کسی که در حوزه ی زیبایی کار میکند بحثهای اعتماد به نفس و جلوه های بصری راجع به این موضوع را با بهترین کیفیت عکس به اشتراک میگذارد. سایز استاندارد تصویری که در فوتوشاپ میتوانید برای هرکدام از پستهای اینستاگرام خود در نظر بگیرید ۱۰۸۰ در ۱۰۸۰ پیکسل است و برای استوری هم ۱۰۸۰ در ۱۹۲۰ پیکسل.
این دو مورد را بسیاری از دوستان رعایت نمیکنند. مثلاً عکسی را در اینترنت پیدا میکنند با کیفیت ۶۲۰ در ۶۲۰ پیکسل که استاندارد قبلیِ اینستاگرام بوده است، و وقتی این عکس را درج میکنند که در این صورت کیفیت، شارپ و واضح بودن عکس خیلی افت خواهد داشت. پس پیشنهاد من این است که حتماً رزولوشن را در نظر بگیرند و عکسهای با کیفیتی را در این حوزه برای پستهایشان درج کنند.
اگر میخواهند از محصول خودشان تصویری بگذارند حتماً این تصویر با کیفیت باشد و اگر عکسبرداری با دوربین حرفه ای برایشان امکانپذیر نیست با موبایل تصویر برداری کنند. برای تصویربرداری با موبایل هم باید شرایط بخصوصی در نظر گرفته شود مثلاً اینکه محصول رو به نور باشد یا اینکه اشیاء فانتزی در کنار محصول شما قرار بگیرند.
پس اگر از خود محصول به تنهایی تصویربرداری کنید حتی اگر کیفیت بالایی هم داشته باشد شاید زیاد جالب به نظر نرسد. پس استفاده از وسائل تزئینی یا پسزمینه مناسب میتواند خیلی کمک کننده باشد، نور بسیار مهم است، چه در عکاسی های حرفه ای و چه در عکس هایی که با موبایل گرفته شده است.
آقای حمید حاتم طهرانی:
خب مثلاً میبینیم که یک سری از برندها در پیجهای دیگر یا در صفحات اینفلوئنسرها تبلیغ میکنند و کاربر وقتی که وارد پیج آن برند میشود با صفحه پرایویت روبرو میشود و مجبور به فالو کردن پیج میشود. آیا شما موافق این موضوع هستید یا نه؟
آقای موحدی نژاد:
به نکته ی خیلی خوبی در آموزش اینستاگرام اشاره کردید. صفحاتی که خصوصی هستند، هشتگ هایشان دیده نمیشود. همچنین نامی که در بالای پیج درج میشود و در جستوجوها به کاربران نمایش داده میشود، در جستوجوهای عادی کاربران نمایش داده نمیشود.
پس شما از امکان هشتگ که برای دیده شدن پیج شما بسیار مفید است محروم خواهید شد، و در صفحه اکسپلورر اینستاگرام هم دیده نخواهید شد و به طور کلی از گزینه های خیلی زیادی محروم خواهید شد.
در این موضوع هدف کاربر دو چیز هست، یکی اینکه از این میترسد که پیج های رقیب از صفحه او کپی برداری کنند که من فکر نمیکنم دلیلی قوی باشد. دوم همانطور که فرمودید مربوط به مواردی هست که پیج را پرایویت و تبلیغ میکنند و اشخاص قبل از اینکه بتوانند محتوای پیج را ببینند مجبور هستند که پیج را فالو کنند.
در اینجا شخص اینگونه تصور میکند که پیج آنقدر جذابیت دارد که افراد درخواست دنبال کردن میدهند.
شاید از یک دیدگاه این کار درست باشد ولی دلایل زیاد دیگری هم همانطور که اشاره کردم، که نشان میدهند که این کار درست نیست. نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که باید فردی در هر لحظه در پیج حاضر باشد تا هر کس که درخواست میفرستد، سریع جواب بگیرد و این خیلی بعید است که شما بتوانید در ۲۴ ساعت به تمام درخواستها پاسخ بدهید.
به نظر من اگر کسی میخواهد به صورت حرفه ای فعالیت کند، پست هایی را منتشر کند که غیرقابل کپی باشند. برای این موضوع هم چندین روش وجود دارد که ساده ترین آن استفاده از واترمارک است. البته از واترمارک هم در خیلی از موارد به صورت ناشیانه استفاده میشود. نکته ای هم که من در اینجا بیان کنم این است که شما میتوانید عکسهای خوبی با گوشی موبایل خود بگیرید به شرطی که نور مناسب باشد.
باید شما از یک پس زمینه خوب که بتواند محصول شما را به خوبی در نظر بگیرد، استفاده کنید. یک پس زمینه خوب مثل یک برند وال (brandwall) داشته باشید یا حتی از المانهایی که مربوط به کسب وکار خودتان است در پس زمینه محصولتان استفاده کنید، المانهایی مثل مجسمه یا کاراکتر.
مثلاً اگر کسی در کار صنایع دستی است اگر از یک المان مثل یک گوشواره در تمامی تصاویر در کنار محصول استفاده کند هر کس در هر جا با این تصویر مواجه شود میفهمد که این تصویر مربوط به برند شما است و اگر پیج دیگری قصد کپی برداری از تصاویر شما را داشته باشد باید حتماً با استفاده از فوتوشاپ این المان را پاک کند.
واترمارک هم به صورت حرفه ای میتواند پاک شود. خیلی از افراد معمولاً این کار را انجام نمیدهند و عکس شما را بدون تغییر در جاهای مختلف کپی و منتشر میکنند و این یک از روشهایی است که شما میتوانید از عکسهای با کیفیت خودتان محافظت کنید.
آقای حمید حاتم طهرانی:
سوال دیگری که در زمینه آموزش اینستاگرام من از حضور شما دارم این است که موضوع تعامل با فالوورها و کاربران در شبکه های اجتماعی موضوع بسیار مهمی است.
راجع به این موضوع هم دوست دارم صحبت شود که تعامل با کاربران در شبکه های اجتماعی و مشخصاً اینستاگرام چقدر مهم است و وقتی که فردی در پیج ما کامنتی میگذارد آیا ما موظف با پاسخ دادن هستیم یا نه و نکته دیگر این که اگر کاربری ما را فالو کرد ما هم باید او را فالو کنیم یا نه؟
آقای موحدی نژاد:
بله به نکته خوبی اشاره شد، اگر با مخاطبین خود تعامل نداشته باشید شما محکوم به شکست هستید. ذات شبکه های اجتماعی تعاملی است.
دیجی کالا زمانی که میخواست دیجی استایل را راه اندازی کند، در پیج خودش اعلام کرد که اگر کسی حدس بزند که سبد جدیدی که ما قرار است به محصولاتمان اضافه کنیم چه چیزی هست ما به آن فرد ۵۰۰،۰۰۰ تومان جایزه خرید خواهیم داد.
شاید در ۲۴ ساعت حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ کامنت به این پست داده شد و در رابطه با این موضوع انواع اظهارنظرها انجام شد. پس وقتی این تعامل همراه با جایزه وجود دارد یعنی ما به پاسخ کاربرهایمان توجه میکنیم، و این باعث میشود که ما نظرات کاربرهایمان را هم متوجه شویم.
در این جا دیجی کالا توانست بفهمد که کاربران چه سبد جدیدی مد نظرشان است. اگر قبل از ظهور شبکه های اجتماعی مجموعه ای میخواست این کار را انجام دهد باید این کار را به یک گروه تحقیقات بازار میسپرد و میلیونها تومان هزینه پرداخت میکرد تا جمعی چند هزار نفری بتوانند به این مجموعه پاسخ دهند.
نکته دیگر اینکه پاسخدهی به کاربران صددرصد باید اتفاق بیفتد. سعی بر این باشد که شبکه های اجتماعی حداقل دو ادمین داشته باشند که در نهایت تا یک یا دو ساعت بعد به کاربران پاسخ داده شود.
البته این زیاد هم کار سختی نیست چون بیشترین زمانی که افراد با مراجعه به پیج ما درخواست تعامل دارند حدود اوایل شب هست تا اواخر شب. در این ساعات اگر شما تعامل مستقیم داشته باشید نتیجه خیلی عالی خواهد بود.
بهترین مثال دیگری که در این حوزه میتوان زد شاتل است که سرویس سیمکارت شاتل را راه اندازی کرد. شما اگر بخواهید بفهمید که آیا کاربران از خدمات شاتل راضی هستند یا نه طبیعتاً به پست آخر شاتل در پیج مراجعه میکنید و نظرات کاربران را میخوانید و پاسخهایی که به کاربران داده شده است را بررسی میکنید تا ببینید راضی هستند یا نه و آیا جواب قانع کننده ای میگیرند یا نه.
از این قابلیت تعامل میتوان به صورت هوشمندانه یا به صورت ناشیانه استفاده کرد. یکی دیگر از مجموعه ها زمانی که با انتقاد روبرو میشود، اولاً که با تاخیر پاسخ میدهد و دوماً زمانی که پاسخ داده شده این پاسخ به صورت ماشینی است.
پیامی را از قبل تعریف کرده اند که به کاربر میگوید که در ساعت اداری با فلان شماره تماس بگیرد. خب این پاسخی نیست که با ادبیات شبکه های اجتماعی یکسان باشد بنابراین خیلی از کاربران احساس نارضایتی پیدا میکنند.
آقای حمید حاتم طهرانی:
بسیار خب، نکته ی دیگری که از شما پرسیدم بحث فالووینگ بود، که آیا ما باید کاربران را فالو کنیم یا نه؟
آقای موحدی نژاد:
باز اگر به این موضوع برگردیم که شبکهه ای اجتماعی یک جاده دو طرفه است، پس این اتفاق از طرف ما بایستی برای مخاطب بیفتد. یک حالت فالو کردن و سپس آنفالو کردن است. این مساله برای برندها و مجموعه های بزرگ نمیتواند اتفاق بیفتد.
حتی اگر من خود را موظف بدانم که هرکس که من را فالو کرد باید فالو کنم در رابطه با مجموعه های بزرگ عملاً امکان چنین چیزی وجود ندارد چون ممکن است تعداد فالوورهای یک مجموعه بزرگ به صد هزار نفر هم برسد اما در عمل ما نمیتوانیم بیشتر از ۷۵۰۰ نفر را فالو کنیم.
اما این موضوع هم که تعداد فالووینگ صفر باشد فقط برای برندهای بزرگ قابل قبول است. اما برندهای کوچک تر تعاملی معمولاً افرادی را که با آنها ارتباط نزدیک تری دارند فالو میکنند البته نه تمام فالوورهایشان.
در عوض سعی میکنند به تمام پیامهای دایرکت پاسخ بدهند که البته این موضوع میتواند بسیار وقت گیر و سخت باشد. اما بهترین، راحت ترین و محبوبترین روشی که وجود دارد لایک کردن است.
نکته بعد این که شما برای مشتریان تاثیرگذارتان یا کسانی که با شما ارتباطات عمیقتری دارند اگر تبریک یا تسلیتی در این مورد هست را انجام دهیم. اگر تولد یا کسب موفقیتی بود را تبریک بگوییم.
این عوامل باعث میشوند که تعامل ما با کاربرهایمان به رابطه ای احساسی تبدیل شود و این جمله که “مشتریان با احساس خود خرید میکنند و سپس با عقلشان آن را توجیه میکنند” در مورد شما هم صدق می کند.
آقای حمید حاتم طهرانی:
بسیار عالی و ممنون از توضیحات کامل و جامع، عرض به حضورتان من دو سوال دیگر در مورد آموزش اینستاگرام دارم و وقت شما را بیشتر از این نمیگیرم.
یک مورد بحث IGTV هست که فکر میکنم که خیلی از برندها هنوز از آن استفاده نمیکنند در صورتی که من به شخصه در صحبتهایی که با برندهای مختلف داشتم متوجه شدم که نتایج بسیار خوبی از آن گرفته اند و مورد دیگر بحث لایو هست که میتوانیم زمانهایی را برای لایو و پاسخگویی به سوالات مشتریان، توضیح محصول و نقد محصولات در نظر بگیریم.
لطفاً راجع به این دو موضوع هم یک توضیح بدهید. مثلاً من اگر برند پوشاک دارم از لایو به چه شکل میتوانم بهتر نتیجه بگیرم یا از IGTV چه نتیجه ای را میتوانم بگیرم؟
آقای موحدی نژاد:
قبل از اینکه ما اصلاً به IGTV، لایو یا استوری بپردازیم باید هدف خودمان را از حضور در شبکه های اجتماعی فهمیده باشیم، تولید محتوایمان بر اساس دسته بندی تولید محتوا به درستی انجام شده باشد، استراتژی و روش تولید محتوا داشته باشیم.
پس ما باید در اینستاگرام تولید محتوا داشته باشیم. خب یکی از امکانات جالبی که IGTV به آن پرداخته است امکان تماشای عمودی ویدئو است.
میزان زمان ویدیوهای بارگزاری شده در IGTV از حدود ۱۰ دقیقه تا ۱ ساعت برای برندهای قویتر وجود دارد. طبق تحقیقاتی که انجام شده میزان حوصله کاربران برای تماشای یک ویدیو حدود ۳ دقیقه است. شما پرسیدید که چرا از این فرصتها استفاده نمیشود چون اگر مجموعه ها آن هدف اصلی را تعیین نکرده باشند در این جا مقداری اذیت خواهند شد.
این فرصت بسیار خوبی است پس حتماً از IGTV و لایو استفاده شود. یکی از ویژگیهای لایو این است که بیشتر از ۲۴ ساعت نمیماند که این هم میتواند یک مزیت باشد و هم یک ایراد. یکی از دلایل به وجود آمدن IGTV اعتراض کاربران به این بود که اول کیفیت محتوای لایو ضعیف است و دوم محدودیت ۲۴ ساعته بود.
ویدئو مارکتینگ آنقدر قوی است که اینستاگرام هم این موضوع را متوجه شده و در نرمافزار خودش از این سرویس با کیفیت استفاده میکند.
پس از IGTV حتماً استفاده کنید بخاطر اینکه کیفیت تصویر بالا، ماندگاری زیاد و قابلیت نمایش به صورت استوری را دارد. اگر پستها، لایو و IGTV خودتان را در استوری ببرید خیلی راحت تر توسط مخاطبین دیده می شود در صورتی که این اتفاق معمولاً در مورد پستها نمیافتد. پس از استوری برای اطلاع رسانی در این مورد که مثلاً لایو دارید یا اینکه قرار است برنامه ای در IGTV قرار گیرد حتماً استفاده شود.
اخیراً در آخرین بروز رسانی ها هم در قسمت بالای صف حهی اینستاگرام شما دقیقاً IGTV افرادی که شما فالو کردید را نمایش میدهد و این یک فرصت عالی است.
من از این جهت این فرصت را عالی میدانم که بسیاری از مجموعه ها و برندها از این موضوع غافل هستند و تا افراد زیادی هنوز به این قابلیتها وارد نشدهاند شما میتوانید از آنها استفاده کنید و خیلی میتواند برای شما مفید باشد.
آقای حمید حاتم طهرانی:
سوال آخر که فکر میکنم سوال خیلی از افراد هم باشد درمورد استفاده از رباتها است. یعنی آیا ما اصلاً به سمت استفاده از رباتها برویم؟
چون خیلی از شرکتها این کار را انجام میدهند و اتوماتیک کامنت میگذارند یا لایک میکنند و … آیا شما این موضوع را توصیه میکنید؟ یا ما باید با روشهای سنتی مثل تبلیغات و درج محتوای ارزشمند فالوورهایمان را افزایش دهیم؟
در انتها هم اگر خودتان توضیحی دارید بفرمایید و ما گفت وگو را به پایان میرسانیم.
آقای موحدی نژاد:
استفاده از رباتها یکی از بخش هایی است که در حال حاضر بسیار زیاد با عنوان کاربران صددرصد ایرانی، کاربران واقعی و … تبلیغ میشود.
در حالی که ربات نیازمند برنامه دهی و هدفگذاری است و اگر هدفمند و درست طراحی نشده باشد، بی مصرف خواهد بود. باید اول به ربات اطلاعاتی مثل پیج، لوکیشن، افراد و … داده شود سپس ربات بر اساس اطلاعات داده شده برای ما لایک کردن، کامنت گذاشتن و یا حالا فالو کردن را شروع کند.
تنها استفاده مفیدی که شاید بتوان از ربات کرد و به صورت اورگانیک فالوور جذب کرد، فقط و فقط لایک کردن است. کامنت هایی که برای ربات تعریف شده اند میتوانند خیلی خشک و غیرواقعی باشند.
مثلاً اگر پست شما راجع به کتاب باشد، مینویسد “بسیار عالی!” یا اگر راجع به تولد باشد مینویسد “تولدت مبارک”. در حال حاضر آنقدر زیاد از این رباتها استفاده شده است که شرکتها میتوانند بفهمند که این کامنت توسط یک ربات گذاشته شده یا توسط یک فرد.
من در اینجا پیشنهاد میکنم که اگر میخواهم برای کسی کامنتی بگذارم حتماً اسم ایشان را در کامنت ببرم در این صورت این شبهه که شما در قالب یک ربات کامنت میگذارید برطرف خواهد شد.
ربات فالو و آنفالو یکی از بدترین کارهایی است که برندها میتوانند انجام بدهند. اگر برندی که هنوز شناخته شده نیست از این روش استفاده کند مشکلی نخواهد بود اما در عمل زیاد جالب نخواهد بود چون شما اقدام به سوء استفاده کرده اید.
شما فردی را فالو میکنید و به محض آن که آن فرد شما را فالو کرد، او را آنفالو میکنید. من به برندها پیشنهاد میکنم که اصلاً از این روش استفاده نکنند و این کار احساس بسیار بدی را هم در مخاطب شما ایجاد خواهد کرد.
اگر از رباتها برای لایک استفاده کنید معمولاً جواب خواهد داد و یکی هم در مبحث دایرکت. شما میتوانید از رباتی استفاده کنید که برای هر شخصی که شما را فالو کرد، پیغامی در دایرکت ارسال و تشکر کند و حتی می تواند محصولی را به کاربر معرفی یا پیشنهاد کند.
اما سرعت ارسال دایرکت توسط ربات کم هست و نکته فنی که در اینجا بایستی رعایت کنید این است که اگر همزمان که ربات در حال ارسال دایرکت است شما هم به صورت دستی برای مخاطبین دایرکت بفرستید، اینستاگرام متوجه این موضوع خواهد شد و برای شما محدودیت دسترسی ایجاد خواهد کرد.
جمع بندی که در آخر میتوانم داشته باشم این است که بزرگترین دغدغه کاربران اینستاگرام و افرادی که به تازگی وارد عرصه ی کسب وکارهای اینستاگرامی میشوند، فالوور است.
همه به دنبال افزایش فالوور هستند. اما شما باید در نظر بگیرید که خرید فالوور باعث افزایش خرید خدمات شما نخواهد شد.
حتی اگر پیجی با چندین هزار فالوور واقعی را هم خریداری کنید این اتفاق نخواهد افتاد چون مثلاً پیج قبلی یک پیج بستنی فروشی بوده و حالا شما میخواهید کسب وکار مبلمان خودتان را وارد شبکه اجتماعی کنید.
آیا مخاطبین بستنی فروشی با مبلمان یکی است؟ این اشتباه خیلی زیاد تکرار میشود.
نکته دیگر اینکه اگر فالوورهای شما واقعی نباشند و تعداد فالوورهای شما با تعداد لایکها و کامنتهای شما تناسب نداشته باشد افراد به راحتی متوجه خواهند شد که فالوورهای شما واقعی نیستند.
پس من خواهش میکنم که اگر میخواهید افزایش فالوور داشته باشید بیشتر به سمت تولید محتوای مفید، تخصصی و جذاب بروید. کیفیت تصویر بالا باشد، کیفیت صدا در ویدیوها حتماً بالا باشد. اگر همه ی این نکات رعایت شود و تولید محتوا به صورت خوب صورت بگیرد این هدف محقق خواهد شد.
سعی کنید که هرروز به طور مستمر دو پست بگذارید، لینک شبکه اجتماعیِ خود را در وبسایت، کارت ویزیت و … بگذارید و افراد را به اینستاگرام ارجاع دهید؛
در این صورت تعداد فالوور به صورت اورگانیک افزایش پیدا خواهد کرد. نکته آخر اینکه همیشه برای مخاطبان خود پیشنهاد ویژه داشته باشید. نکته بسیار مهمی هم که باید به آن اشاره کنم و دوستان عزیز هم این مورد را برای کاربرانشان در نظر بگیرند این است که فضای اینستاگرام یک فضای فان هست.
اگر ما در فضای فان خیلی جدی و خشک صحبت کنیم کاربران به تدریج ما را آنفالو خواهند کرد. بنابراین خیلی مهم است که پستهایی که ما به اشتراک میگذاریم رنگوبوی تفریح و سرگرمی داشته باشند و از مسابقات حتما استفاده کنیم.
حتی اگر معرفی محصول یا کتابی را هم دارید به گرافیست خود بگویید که فضا یک فضای شوخ طبعی باشد.
آقای حمید حاتم طهرانی:
بسیار عالی ممنون از شما که در گفتگوی آموزش اینستاگرام شرکت کردید، نکته پایانی اگر دارید که بفرمایید و اگر نه از حضورتان مرخص میشم.
آقای موحدی نژاد:
خواهش میکنم، عرض کردم که همیشه باید پیشنهاد ویژه داشته باشیم، خود من هم اینجا یک پیشنهاد ویژه خدمت شما ارائه میکنم.
دو محصولی که برای آموزش اینستاگرام داریم را من به صورت هایلایت در صفحه خودم میگذارم. اول اینکه دوستان اگر خواستند من را پیدا کنند حتما آموزش بازاریابی را سرچ کنند و بین صفحه اول تا سوم معمولاً صفحه من هست. من روی محصولی که در هایلایت هست از زمانی که شما بفرمایید یک تخفیف ۵۰ درصدی خواهم گذاشت.
آقای حمید حاتم طهرانی:
من در پایین همین پستی که در وبسایت برای آموزش اینستاگرام درج میکنیم به دوستان میگویم که لینک محصول و کد تخفیف را درج کنند. خیلی ممنون از اینکه وقت گذاشتید و در این گفت وگو شرکت کردید خدانگهدار.
آقای موحدی نژاد:
خواهش میکنم، خدا نگهدار.
برای مشاهده قسمت هفتم رادیو مشتری اینجا کلیک نمایید.
درصورتیکه تمایل دارید در گفتگوی رادیو مشتری حضور داشته باشیدلطفا” فرم زیر را تکمیل بفرمایید
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.